Pestera Neagra - Zapodie
Peștera Neagră-Zăpodie face parte din complexul carstic Groapa de la Bârsa aflat în Munții Apuseni, zona Padiș.
din 0 voturi, 1075 afisari
Adresa Pestera Neagra - Zapodie
- Adresa: complexul carstic Groapa de la Bârsa aflat în Munții Apuseni, zona Padiș
- Zona: Padis
- Localitate/Sector: Pietroasa
- Judet: Bihor
- Regiune: Crisana
- Zona tursitica: Muntii Apuseni
Program Pestera Neagra - Zapodie
Program indisponibil!Harta Pestera Neagra - Zapodie
Despre Pestera Neagra - Zapodie
Se poate ajunge la Peștera de la Zăpodie din Padiș (6 km) urmând marcajul bandă roșie pe Valea Cetăților până în Poiana Bălăleasa. De aici pe traseul bandă galbenă și punct roșu, pe marginea Gropii de la Bârsa se ajunge la Ghețarul de la Bârsa. Din acest loc urmând marcajul punct galben se ajunge la Peștera de la Zăpodie. Intrarea este foarte aproape de punctul în care Pârâul Zăpodiei se pierde la baza unui perete de 20 m înălțime.
Peștera de la Zăpodie drenează în subteran întreaga apă din Groapa de la Bârsa. Cursul Sudic, care vine din Peștera Neagră, drenează bazinul închis Ștevia Lupii, pâraiele central-sudice din Groapa de la Bârsa, ca și rețeaua de doline din jurul Ghețarului de la Focul Viu. Cursul Nordic drenează Ghețarul de la Bârsa și toate dolinele și pâraiele central-nordice din Groapa de la Bârsa. Face excepție Pârâul Zăpodie, care se drenează printr-o peștera proprie, Ponorul Zăpodie.
Intrarea în Peștera de la Zăpodie se află la altitudinea de 1090 m. Este o intrare largă, de 8 pe 4 m, prin care se intră în peștera ce are o vastă rețea subterană de peste 7 km, în care curg două râuri subterane. Împreună cu Peștera Neagră ea ajunge la lungimea de 12048 m, cu care se situează printre primele peșteri ca lungime din România.
Pe primii 200 m ai Galeriei de acces alternează locuri strâmte cu săli circulare sau săritori de pâna la 6 m înălțime. Prima sală adăpostește un ghețar temporar. În partea finală galeria prezintă numeroase meandre și se reduce în dimensiuni până la câțiva zeci de centimetri, foarte greu de trecut.
Galeria de acces se sfârșește în Cursul Nordic care în amonte se prezintă ca o galerie de dimensiuni medii întreruptă de câteva săli. În aval continuă la început sinuos și sfârșește într-un sifon impermeabil. O laterală fosilă frumos ornată depășește sifonul și interceptează iar activul debușând în Sala Mare (107/24 m). Urmează o galerie terminată cu Sifonul 2. Și acesta poate fi evitat pe o galerie largă care dă acces în Sala Argilei de mari dimensiuni (57/24 m). Din această sală pornesc mai multe galerii de dimensiuni diferite. Cursul de apa merge pe una strâmtă și sinuoasă care se adâncește brusc ca să se termine într-un sifon impenetrabil la -162 m., adâncimea maximă a peșterii.
O altă galerie ce pleacă din Sala Argilei este Marele Meandru, un labirint compicat din care se desprinde Galeria Marilor Lacuri care dă acces printr-o săritoare de 16 m la Cursul Sudic. Acesta drenează un puternic pârâu subteran. În aval el înaintează câteva sute de metri formând marmite și cascade succesive. În amonte dimensiunile galeriei sunt impresionante, pe alocuri atingând 45 m lățime și 45 m înălțime. Întreaga gamă de formațiuni carstice poate fi întâlnite aici, stalactite, stalagmite, scurgeri parietale, coloane, etc. Dupa 700 m galeria se termină cu Lacul Sifon. Acesta a fost trecut de scafandru autonom în 1974 făcând joncțiunea cu Peștera Neagră.
Peștera este foarte periculoasă din cauza posibilelor viituri, se recomandă numai speologilor experimentați. Sunt necesare costume impermeabile, surse multiple de iluminat, corzi, blocatoare coborâtoare, barcă, pitoane.
Sursa: https://ro.wikipedia.org/
Altele din zona
Alte Pesteri in zona Padis
Alte Pesteri in Pietroasa
Alte Pesteri in judetul Bihor
Cautare avansata
Gaseste rapid adresa si harta unei locatii
Cele mai noi evenimente
-
Nu sunt evenimente recomandate!
Cele mai noi stiri
-
Organizatia Mondiala a Turismului se asteapta ca in acest an calatoriile turistilor in strainatate sa scada cu 30%
miercuri, 29 aprilie 2020Organizatia Mondiala a Turismului (OMT) estimeaza ca sosirile turistilor straini ar putea scadea cu pâna la 30% anul acesta, la nivel mondial, ceea ce s-ar traduce printr-o pierdere de venituri de circa 450 de miliarde de dolari, relateaza agentia EFE, citata de Agerpres.
-
Politica touroperatorilor de a oferi doar vouchere drept despagubiri pentru vacantele anulate, posibil motiv de disputa intre CE si guverne
miercuri, 29 aprilie 2020Guvernele statelor membre UE risca sa intre într-o disputa cu Comisia Europeana din cauza sprijinului oferit touroperatorilor care au emis vouchere în locul pachetelor turistice anulate, fara sa ofere consumatorilor posibilitatea de a le fi returnati banii gheata, asa cum cere legislatia UE, susti ...
-
Fostul CEO Metro, Dusan Wilms, a fondat winsedswiss si organizeaza traininguri pentru managerii si angajatii din turism in plina criza COVID-19
marti, 14 aprilie 2020Grupul educational elvetian winsedswiss, cu filiale în România, Elvetia si Serbia, care deruleaza cursuri de scurta si lunga durata, în domeniul ospitalitatii si al serviciilor conexe, lanseaza traininguri online dedicate managerilor si angajatilor din aceasta industrie, puternic afectata de pand ...
-
Wizz Air suspenda zborurile catre Marea Britania, Elvetia si Olanda pana pe 18 aprilie
luni, 06 aprilie 2020Wizz Air a anuntat astazi ca îsi suspenda rutele între România si Marea Britanie, Elvetia si Olanda începând cu data de 5 aprilie pâna pe 18 aprilie inclusiv. Masurile sunt cauzate de noile restrictii de calatorie impuse de autoritatile române pe toate zborurile din România catre aceste tari ...