Home / Obiective turistice / Pesteri / Pestera Liliecilor de la Manastirea Bistrita

Pestera Liliecilor de la Manastirea Bistrita

Peștera Liliecilor de la Mănăstirea Bistrița, Peștera Bistrița sau Peștera Sfântului Grigorie Decapolitul, cum mai este numita, se află la capătul nordic al satului Bistrița din comuna Costești, județul Vâlcea, lângă celebra Mănăstire Bistrița.
din 0 voturi, 1790 afisari

Adresa Pestera Liliecilor de la Manastirea Bistrita

  • Adresa: se află la capătul nordic al satului Bistrița din comuna Costești, județul Vâlcea, lângă celebra Mănăstire Bistrița.
  • Localitate/Sector: Bistrita
  • Judet: Valcea
  • Regiune: Oltenia

Program Pestera Liliecilor de la Manastirea Bistrita

Program indisponibil!

Harta Pestera Liliecilor de la Manastirea Bistrita

Despre Pestera Liliecilor de la Manastirea Bistrita

Peștera Liliecilor de la Mănăstirea Bistrița, Peștera Bistrița sau Peștera Sfântului Grigorie Decapolitul, cum mai este numita, se află la capătul nordic al satului Bistrița din comuna Costești, județul Vâlcea, lângă celebra Mănăstire Bistrița.

Golul subteran, având o dezvoltare de cca 250 m, prezintă două deschideri : cea de acces, de 1,75 × 0,75 m şi respectiv de 12,00 × 10,5 cm, ambele cu orientare estică. Altitudinea absolută a cavităţii este de 750 m, iar cea relativă diferă, intrarea din amonte fiind de 44 m, iar cea din aval, folosită curent, la 60 m. Deşi lipsit de concreţiuni spectaculoase, interiorul peşterii se modelează interesant, cu felurite desene, forme de calcar, datorită depunerilor de carbonat de calciu în jurul unor corpuri străine.

Peștera Liliecilor de la Mănăstirea Bistrița adăposteşte o foarte bogată faună cavernicolă, formată din specii de lilieci, dar şi din micile insecte care trăiesc în depozitele de guano : coleoptere, diptere, araneide etc., adaptate mediului biologic specific, cu o temperatură constantă în timpul anului de cca + 14º C şi cu o umiditate ridicată. Având o foarte mare importanţă biospeologică, peştera cunoscută şi sub numele de „Peştera Liliecilor”, prezintă cea mai estică apariţie de faună troglobiontă din Carpaţii Meridionali.

Golul subteran, Peştera, are două deschideri: Intrarea în Peşteră cu de înălţimea 1,50m şi lăţimea de 0,80m şi respectiv Fereastra Peşterii cu înalţimea de 12,00m şi lăţimea de 10,50m.

Intrarea în Peștera Liliecilor de la Mănăstirea Bistrița se face printr-un culoar îngust şi scund de aproximativ 10m, acesta conduce în Galeria Principală, asemenea unei Săli spaţioase. Înaintea unei scări, la aproximativ 10m se află o Lespede suspendată de pe care se ajunge în Galeria Superioară a peşterii de mici dimensiuni. Din Galeria Principală se urcă un prag şi se pătrunde în Culoarul Izvorului, în care se află un mic bazin ce acumulează apa de infiltraţie.

Punctele de interes ale Peşterii Sfântului Grigorie Decapolitul sunt cele două biserici Ovidenia şi Sfinţii Arhangheli, construite de călugării Monastirii Bistriţa încă din secolul al XVI-lea.
Altele din zona

Alte Pesteri in Bistrita

Alte Pesteri in judetul Valcea

perfect-tour.ro

Cautare avansata

Gaseste rapid adresa si harta unei locatii

Cele mai noi evenimente

    Nu sunt evenimente recomandate!

Cele mai noi stiri