Home / Obiective turistice / Pesteri / Pestera Coliboaia

Pestera Coliboaia

Peștera Coliboaia este una din cele mai interesante peșteri din România. În ea au fost găsite urme ale omului preistoric și picturi ale acestuia datând din Gravetian sau Aurignacian, 35 000 de ani în urmă.
din 0 voturi, 868 afisari

Adresa Pestera Coliboaia

  • Adresa: pe Valea Sighiștelului la 5 km amonte de satul Sighiștel.
  • Localitate/Sector: Sighistel
  • Judet: Bihor
  • Regiune: Crisana
  • Zona tursitica: Muntii Apuseni

Program Pestera Coliboaia

Program indisponibil!

Harta Pestera Coliboaia

Despre Pestera Coliboaia

Peștera Coliboaia se află pe Valea Sighiștelului la 5 km amonte de satul cu același nume din Județul Bihor la 560 m altitudine, la 120 m amonte de Peștera Măgura.

La Peștera Coliboaia se poate ajunge urmând drumul județean de la Beiuș la Sighiștel. De aici, pe valea Sighiștelului în amonte, se urcă 5 km pe poteca din partea dreaptă a văii.

Intrarea în Peştera Coliboaia are o formă triunghiulară cu înalţimea de aproximativ 2 m şi se află la baza unui perete stâncos. După intrare, galeria descendentă iniţial, ajunge la râul subteran care străbate întreaga peşteră. Lipsit de formaţiuni în cea mai mare parte, tavanul galeriei coboară de câteva ori până la nivelul apei formand sifoane greu de depăşit. Cea mai importantă zonă a peşterii este ultima treime, unde pereţii sunt impodobiţi cu scurgeri parietale iar podeaua şi tavanul cu stalactite şi stalacmite. Fiind vorba de o peşteră activă, cu puncte mai dificile pe traseu, parcurgerea galeriei necesită echipament speologic. Lungimea totală a Peşterii Coliboaia este de 750 m.

În Peştera Coliboaia au fost descoperite la începutul anului 2010 mai multe picturi ce pot fi încadrate ca aparţinând unei perioade vechi a artei parietale Gravettian sau Aurignacian, între 23 000 şi 35 000 de ani vechime. Este pentru prima dată când în Europa Centrală se atestă artă parietală aşa de veche. Numite şi picturi negre, ele reprezintă animale, printre care un bizon, un cal, o felină, unul sau două capete de urs şi doi rinoceri păroşi. Tot aici se găsesc şi câteva gravuri. Pe sol sunt răspândite oase de urs. În timpul şederii în peşteră, urşii au zgâriat şi au lustruit pereţii peşterii peste picturi, confirmand autenticitatea lor.

Zona cu picturi din Peştera Coliboaia se află sub protecţie şi nu este accesibilă publicului larg, şi probabil va rămâne aşa, având în vedere că trebuie trecut pe sub apă pentru a ajunge la picturi.

Sursa: https://ro.wikipedia.org/
Altele din zona

Alte Pesteri in Sighistel

Alte Pesteri in judetul Bihor

perfect-tour.ro

Cautare avansata

Gaseste rapid adresa si harta unei locatii

Cele mai noi evenimente

    Nu sunt evenimente recomandate!

Cele mai noi stiri