Deloitte: Initiativa de a fiscaliza bacsisul este oportuna. Trebuie avuta in vedere o aliniere a prevederilor fiscale privind impozitarea
Initiativa de a fiscaliza bacsisul este oportuna, dar odata cu implementarea acesteia pot aparea însa si dificultati la nivelul operatorilor economici, precum generarea de obligatii fiscale suplimentare, potrivit unei analize realizate de Deloitte România.
"In practica pot aparea insa si dificultati la nivelul operatorilor economici vizati de aceasta masura. Similar cu prevederile primei ordonante, abrogate la scurt timp de la publicare, actuala propunere legislativa nu furnizeaza niciun detaliu privind diferitele tipuri de impozitare existente la nivelul operatorilor economici. Astfel, daca in cazul contribuabililor platitori de impozit pe profit, efectul impozitarii veniturilor din bacsis va fi anulat prin deducerea cheltuielilor cu plata sumelor catre angajati, situatia se schimba in cazul principalilor jucatori vizati de aceasta masura, cei care aplica impozitul specific pentru activitati HoReCa, precum si in cazul microintreprinderilor. Pentru angajatorii din domeniul HoReCa ce calculeaza si platesc impozitul specific pentru aceasta industrie, mentionarea bacsisului pe bon ar putea genera obligatii fiscale suplimentare", se arata in documentul Deloitte.Mai precis, venitul generat de incasarea bacsisului va trebui reflectat separat in contabilitate si va reprezenta un venit din alte activitati (altele fata de cele specifice HoReCa), fiind astfel impozitat pe baza regulilor privind impozitul pe profit. Totusi, nu este clar modul in care ar fi clasificate cheltuielile generate de repartizarea bacsisului catre angajati, respectiv daca acestea vor reprezenta de asemenea cheltuieli pentru alte activitati (anulandu-se astfel impactul fiscal) sau cheltuieli aferente activitatii de baza (HoReCa).
Pentru microintreprinderi, aceste sume suplimentare vor conduce la marirea bazei impozabile, ele fiind incluse in totalul veniturilor obtinute, fara posibilitatea deducerii cheltuielilor aferente. Aceasta situatie ar putea fi evitata prin introducerea in legislatia fiscala a unei scutiri pentru aceste tipuri de venituri, spun analistii firmei de consultanta fiscala.
Pe de alta parte, legiferarea bacsisului este o masura asteptata, in conditiile in care se vorbeste de sume incasate, dar nefiscalizate la nivelul angajatilor.
Totodata, la acest moment, acestea nu figureaza contabil la nivelul operatorilor economici, iar clientii, persoane juridice sau PFA, nu au posibilitatea de a deduce sumele aferente, in lipsa unui document justificativ, arata analiza Deloitte.
Detalii, pe Economica